de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

Gemeente Almere Beantwoorde schriftelijke vragen VVD: Amarantis Onderwijsgroep

| Geen reacties

Lees het originele artikel

22-02-2012

VVD – 22 februari 2012 – mevrouw E.T.M. Müller – Klijn

Toelichting:

Onderwijsgroep Amarantis kampt met financiële problemen. De instelling voor mbo- en voortgezet onderwijs in Noord- Holland, Flevoland en Utrecht komt miljoenen tekort in de begroting. In Almere vallen de Baken Scholen en ROC ASA binnen Amarantis. Feit is dat er sprake was van financieel risicovol beleid en Amarantis al sinds 2009 onder toezicht van de Inspectie voor het Onderwijs stond in verband met te weinig financiële reserves. De VVD is van mening dat een duur kantoorpand op de Zuidas niet past bij een onderwijsinstelling en dat het voor alle gedupeerden onbegrijpelijk is dat de teruggetreden voorzitter van het College van Bestuur met een “gouden handdruk” is vertrokken en nu dezelfde functie bij ROC Rivor in Utrecht bekleedt. De VVD vindt het schokkend om te moeten constateren dat de verantwoording voor de ontstane problemen niet daar worden neergelegd waar ze horen. De VVD hecht aan transparantie en verantwoordelijkheid.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

  • In diverse publicaties geeft Amarantis Onderwijsgroep aan dat het teruglopende aantal leerlingen sinds 2011 en de Rijksbezuinigingen de oorzaken voor de huidige financiële problemen zijn. Echter de Amarantis Onderwijsgroep staat al sinds 2009 onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs aangezien zij over te weinig financiële reserves beschikt. Is het college het met de VVD eens dat een correcte en volledige berichtgeving in deze situatie gewenst is? Welke rol kan de gemeente hierin vervullen?
  • Kan het college aangeven wat zij tot op heden heeft gedaan om te voorkomen dat de in Amsterdam ontstane problemen worden afgewenteld op de Almeerse scholen binnen de Amarantis Onderwijsgroep en de gemeente?
  • De voorzitter van het College van Bestuur is op 8 juni 2011 afgetreden en op 10 februari 2012 zijn 6 van de 7 leden van de Raad van Toezicht afgetreden. Deelt het college de mening dat de verantwoordelijke personen voor het financiële debacle hiervoor ter verantwoording dienen te worden geroepen? Welke mogelijkheden ziet het college hiertoe?
  • Kan het college aangeven in hoeverre het risico bestaat dat een dergelijke situatie zich bij een andere onderwijsgroep in Almere voordoet en wat doet het college om dit risico tot een minimum te beperken?
  • Deelt het college de zorgen van de VVD over de ontstane situatie bij Amarantis Onderwijsgroep en de gevolgen die dit kan hebben voor de Almeerse scholen die hier sinds 2009 bij aangesloten zijn?

Schriftelijke beantwoording vragen op 6 maart 2012

1. Deelt het college de zorgen van de VVD over de ontstane situatie bij Amarantis Onderwijsgroep en de gevolgen die dit kan hebben voor de Almeerse scholen die hier sinds 2009 bij aangesloten zijn?

Ja.

2. In diverse publicaties geeft Amarantis Onderwijsgroep aan dat het teruglopende aantal leerlingen sinds 2011 en de Rijksbezuinigingen de oorzaken voor de huidige financiële problemen zijn. Echter de Amarantis Onderwijsgroep staat al sinds 2009 onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs aangezien zij over te weinig financiële reserves beschikt. Is het college het met de VVD eens dat een correcte en volledige berichtgeving in deze situatie gewenst is? Welke rol kan de gemeente hierin vervullen?

Wij zijn het met u eens dat transparante, correcte en volledige berichtgeving hier op zijn plaats is. Ons college volgt de verdere ontwikkelingen en de aangekondigde ontbinding van de Amarantis Onderwijsgroep op de voet. Zie ook beantwoording vraag 3.

3. Kan het college aangeven wat zij tot op heden heeft gedaan om te voorkomen dat de in Amsterdam ontstane problemen worden afgewenteld op de Almeerse scholen binnen de Amarantis Onderwijsgroep en de gemeente?

Op 13 februari jl. heeft wethouder Peeters op zijn initiatief een gesprek gevoerd met de heer s’Jacob (lid CvB Amarantis Onderwijsgroep) en de heer Heethuis (interim-voorzitter groepsdirectie Almere). In dit gesprek heeft het schoolbestuur een toelichting gegeven op de financiële problemen bij de Amarantis Onderwijsgroep. Daarbij heeft het Amarantisbestuur aangegeven met het ministerie van OCW in gesprek te zijn over een herstelplan. Daarnaast hebben wij het initiatief genomen voor een rondetafelgesprek, waarvoor OCW en de portefeuillehouders onderwijs van de andere gemeenten waar Amarantis Onderwijsgroep vestigingen heeft, zijn uitgenodigd. Amarantis en OCW zijn verzocht in dit gesprek een nadere toelichting te geven op de ontwikkelingen en van gedachten te wisselen over de mogelijke rol van gemeenten in het borgen van de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs.

Tevens heeft wethouder Peeters gesprekken gevoerd met alle Amarantis directeuren/rectoren van onderwijsinstellingen binnen Almere om kennis te nemen van hun visie op de toekomst. Tenslotte heeft wethouder Peeters op 27 februari een gesprek gevoerd met Amarantis, de heer Heethuis en mevrouw Stuy, over de consequenties van de fusie van Amarantis voor VO en ROC-ASA in Almere.

4. De voorzitter van het College van Bestuur is op 8 juni 2011 afgetreden en op 10 februari 2012 zijn 6 van de 7 leden van de Raad van Toezicht afgetreden. Deelt het college de mening dat de verantwoordelijke personen voor het financiële debacle hiervoor ter verantwoording dienen te worden geroepen? Welke mogelijkheden ziet het college hiertoe?

Wij delen uw mening dat de verantwoordelijke personen binnen de bestaande wettelijk vastgelegde kaders verantwoording dienen af te leggen. Het is aan de inspectie voor het onderwijs cq de minister om hierin de benodigde stappen te ondernemen als zij daartoe aanleiding zien. Voor ons college is hierin geen directe rol weggelegd.

5. Kan het college aangeven in hoeverre het risico bestaat dat een dergelijke situatie zich bij een andere onderwijsgroep in Almere voordoet en wat doet het college om dit risico tot een minimum te beperken?

Wij hebben tot op heden aangaande de Almeerse Scholengroep (ASG) een wettelijke toezichtstaak. Deze taak bestaat niet ten aanzien van de overige (bijzonder) onderwijs instellingen in Almere. Overigens kunnen de jaarverslagen van alle onderwijsinstellingen sinds 2010 op de website van OCW worden ingezien. Het is een taak van de inspectie voor het onderwijs om adequaat toe te zien op de financiële situatie van de onderwijsinstellingen en aan de minister om zo nodig maatregelen te treffen. In het hierboven aangekondigde rondetafelgesprek zal wethouder Peeters de situatie van alle in Almere actieve onderwijsinstellingen extra onder de aandacht brengen bij OCW.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.