de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

Amarantis Onderwijsgroep wordt opgesplitst

| Geen reacties

16 februari 2012 – 14:13 | Marcel Wintels is aan de slag gegaan als interim-bestuursvoorzitter van Amarantis Onderwijsgroep. Dat werd begin van deze week bekend gemaakt. Hij blijft aan bij Fontys Hogescholen. Wij spraken met hem over deze opvallende benoeming. “Over een half jaar bestaat Amarantis als conglomeraat niet meer, maar is het opgesplitst in vijf tot tien delen.”

Twee keer zo veel
Samen met René s’Jacob vormt Wintels het College van Bestuur. Eind vorige week maakte Amarantis bekend dat de Raad van Toezicht bijna volledig is opgestapt. Marcel Wintels blijft tijdens deze tijdelijke benoeming ook voorzitter CvB van Fontys Hogescholen. Is het wel mogelijk om twee van zulke banen tegelijkertijd uit te voeren? “We hebben een model gevonden om het te combineren, ik heb tijdelijk werk overgedragen maar blijf nog wel bestuurlijk verantwoordelijk. Ik bestuur Fontys Hogescholen nu zoveel mogelijk op afstand.” En is er dan wel genoeg tijd op een dag? “Als je twee keer zo veel doet en dat twee keer zo snel, dan is er veel mogelijk”, zegt hij grappend.

Onbestuurbaar
Dat er grote problemen zijn bij Amarantis is wel duidelijk. Wat is volgens Wintels de kern van het probleem? “Amarantis is gegroeid naar een grote groep heterogene scholen, met grote onderliggende verschillen, verspreid over grote delen van het land. Daarbij stonden drie doelstellingen voorop: één identiteit, doorlopende leerlijnen en schaalvoordelen benutten. Inmiddels kan geconcludeerd worden dat het onbestuurbaar is geworden, en niemand is probleemeigenaar.”

Opsplitsen
Een ingewikkelde en uitdagende opdracht ligt voor. “Na een weekend stukken bestuderen was het voor mij al snel duidelijk: het collectief is niet te redden, het geheel is niet meer bestuurbaar. Strak besturen is geen oplossing, er is onvoldoende gemeenschappelijkheid”. De komende drie weken zal onderzocht worden of er logische clusters te benoemen zijn. Bijvoorbeeld een cluster vo scholen in Amsterdam, mbo scholen in Utrecht, en meer. Wintels: “Amarantis zal defuseren en waarschijnlijk in vijf tot tien delen worden opgesplitst, waarbij voor ieder deel belangrijk is dat het geworteld is, een sterke inhoud heeft en veel perspectief”.

Gemotiveerde mensen
Wintels vindt het terecht dat de media Amarantis kritisch bejegenen vanwege de grote problemen. Toch benadrukt hij dat er op heel veel scholen van Amarantis fantastisch werk wordt verricht door docenten en leerlingen, “het zijn zeer gemotiveerde mensen. De huidige probleemsituatie is ontzettend jammer voor scholen”.

Behoud identiteit
En hoe zit het met de christelijke identiteit van Amarantis? Er is volgens Wintels “geen aanleiding om de christelijke identiteit los te maken. Voor een aantal scholen is het een hele duidelijke grondslag. Hoe het een plek vindt moeten we zien, maar dat zegt niets over het niet kunnen behouden van de identiteit.”

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.