de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

ZEMBLA – #amarantis ‘Ondergang van een onderwijsgigant’ aankondiging

| Geen reacties

gepubliceerd op: 11.05.2012Tienduizenden leerlingen uit Amsterdam, Utrecht, Amersfoort en Almere dreigden hun opleiding niet af te kunnen maken door het miljoenenverlies van Amarantis. Vóór eind april moest de aangestelde crisismanager M. Wintels een oplossing vinden, anders zou Amarantis failliet gaan. Doordat het ministerie met tien miljoen euro bijspringt, en een aantal andere partijen met nog eens acht miljoen euro, is het onderwijs voor het moment gered. 

Maar Amarantis verdwijnt en wordt opgedeeld in vijf afzonderlijke onderdelen. 250 medewerkers worden ontslagen.

Hoe kon het financieel zo misgaan? Waar was de Raad van Toezicht? Waar was de Onderwijsinspectie en waar was de minister van Onderwijs? En hoe kon bestuursvoorzitter Molenkamp vertrekken met een beloning van 250.000 euro, terwijl hij Amarantis met een miljoenenschuld achterliet?

In een reconstructie laat ZEMBLA zien dat geld dat bedoeld was voor onderwijs, daar niet terecht kwam. Wel werd het besteed aan onder meer een duur kantoor voor het bestuur op de Zuidas van Amsterdam en aan kostbare nieuwbouwplannen die uiteindelijk niet gerealiseerd werden. Ook werd er door teruglopende leerlingaantallen niet op tijd gesneden in het personeel.

Research: Hans van Dijk
Samenstelling en regie: Thomas Blom
Eindredactie: Kees Driehuis

ZEMBLA – ‘Ondergang van een onderwijsgigant’ vrijdag 11 mei 2012 om 21.20 uur bij de VARA op Nederland 2

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.