de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

Top scholenkoepel #Amarantis mogelijk voor de rechter

| Geen reacties

Scholengroep AmarantisSCHOLENGROEP AMARANTIS

Bij het woord graaicultuur denk je tegenwoordig aan banken en het bedrijfsleven – maar ook bij scholenkoepel Amarantis wisten bestuurders van wanten. Zo erg, dat ze misschien wel voor de rechter moeten verschijnen. Dat zei minister Bussemaker van Onderwijs gisteren in Nieuwsuur. Er is onderzoek gedaan naar de financiële problemen bij de onderwijsinstelling;gisteren lekte dat onderzoek uit.

Daaruit blijkt dat de top van Amarantis meer geïnteresseerd zou zijn in auto’s en andere luxegoederen dan in het onderwijs en de leerlingen. Er zou sprake zijn van zelfverrijking en vriendjespolitiek. De minister is geschokt: “Als ook maar de helft waar is van wat hier verteld wordt, dan hebben we een enorm groot probleem en dan hebben vooral de mensen die het betreft een groot probleem met mij”. De uitzending van Nieuwsuur is hierterug te kijken.

Maandag wordt het definitieve rapport wordt gepresenteerd.

Zorgzaam

Volgens het conceptrapport zorgde de top van Amarantis goed voor zichzelf. Zo hadden de directieleden en hun adviseurs twee lease-auto’s van de zaak, naast een vaste ov-kaart en taxivergoedingen. Een bestuursvoorzitter die in 2004 opstapte, bleef nog zes jaar adviseur met behoud van zijn volledige salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Van die zes jaar deed hij de laatste drie jaar niets meer voor Amarantis.

Amarantis ging prat op zijn zorgzame cultuur waarin het ging om idealen en niet om geld.

 

Opgesplitst

Onder de onderwijsgroep Amarantis vielen zo’n zestig scholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Er zaten zo’n 30.000 leerlingen op. De groep werd afgelopen zomer opgesplitst in vijf kleinere scholengroepen.

Leerlingen en medewerkers voerden begin dit jaar nog actie voor het behoud van Amarantis.

Door: Helen Lees het originele artikel op NOS

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.