de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

Reorganisatie Amarantis

| Geen reacties

De scholen onder de Onderwijsgroep Amarantis zijn gered van een faillissement. Daarvoor was het nodig om dekking te vinden voor acute financieringsproblemen en moet een fikse reductie van het personeelsbestand plaatsvinden. Alleen dan kon een voor de bank aanvaardbaar reddingsplan worden doorgevoerd. Door garantstellingen en bijdragen in de financiering vanuit de overheid en een bijdrage in de reorganisatiekosten door o.a. de VO Raad en de MBO Raad, kunnen de 22 VO-scholen en het ROC in een gewijzigde en afgeslankte vorm voortbestaan. De kolos Amarantis houdt per 1 augustus op te bestaan en de afzonderlijke scholen zullen in vijf clusters worden opgesplitst.

Met de opsplitsing van Amarantis in onderdelen hebben de Centrale Ondernemingsraad en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad ingestemd. Dat is gedaan op basis van de vijf bedrijfsplannen voor de afgesplitste onderdelen. Deskundigen van diverse ministeries houden zich op dit moment bezig met hoe de financiële ontvlechting in zijn werk gaat. De rol van de vakbonden is om een sociaal plan op te stellen voor de reductie van circa 250 volledige banen. In dit plan moet worden aangegeven bij welke onderdelen de ontslagen gaan vallen en welke medewerkers daardoor worden getroffen.

Vorige week verscheen er een ingezonden brief in de NRC van jonge docenten, die op basis van een tijdelijk contract aan de diverse instellingen zijn verbonden. Zij waren verbolgen over de informatie die de bonden in een brief aan alle medewerkers hadden vertrekt. Hierin werd gemeld dat de huidige regels bij collectief ontslag bepalen dat eerst tijdelijke contracten niet worden verlengd. We werden daardoor geconfronteerd met de krantenkoppen “Bonden laten jonge docenten zakken”. Pijnlijk, omdat juist de AOb vanaf het allereerste begin heeft gezegd bij een reorganisatieontslag toch ook goed te willen kijken naar de continuïteit van het onderwijs. Wij hadden door zelf op de werkvloer te gaan kijken al geconstateerd dat op sommige opleidingen het overgrote deel van goedfunctionerende teams het overgrote deel van de leraren op een tijdelijk contract was benoemd. Door die automatisch te ontslaan, zou het hart van het onderwijs worden getroffen. Een onbegrijpelijke boodschap, omdat de leerlingaantallen op die afdelingen daartoe geen enkele aanleiding geven en het werk gewoon blijft voortbestaan.

Sinds afgelopen maandag (16 april) vindt er overleg plaats over een sociaal plan. Hierin probeert de AOb voor het aanwijzen van boventalligheid zoveel mogelijk het primair proces te sparen. Dat betekent dat de problemen in principe moeten worden opgelost binnen die organisatieonderdelen die voor het OP terugloop kennen. De verwachting is  dat door interne mobiliteit binnen het totaal van de VO en MBO-instellingen, er geen gedwongen ontslagen zullen vallen in de categorie leraren.

Het zwaartepunt van de reorganisatie komt te liggen bij het ondersteunend en beheerspersoneel. De opheffing van de Onderwijsgroep Amarantis maakt de centrale afdeling Staf en Diensten overbodig.  Een deel van de activiteiten zal overgaan naar de nieuw te vormen onderdelen. Vastgesteld is tevens dat bepaalde werkzaamheden niet te decentraliseren zijn. Voor medewerkers voor wie geen werk c.q. formatieruimte meer zal zijn, zal een maximale inspanning gedaan worden om ze te bemiddelen naar ander werk. Dit proces zal op 1 oktober 2012 afgerond moeten zijn.

De positie van het college van bestuur, directieleden en teammanagers wordt apart bezien. Voor deze groep geldt een nieuwe benoemingsprocedure, waarbij wordt gekeken naar de rol die zij hebben gespeeld en de kwaliteiten en competenties die nodig zijn in de nieuwe situatie. Een locale, representatieve benoemingsadviescommissie zal hierbij worden betrokken.

De AOb hoopt nog vandaag (vrijdag 20 april) het overleg over het sociaal plan te kunnen afronden. Vanaf volgende week zullen de bonden op verschillende locatie uitleg geven en verantwoording afleggen. Hierover zullen de leden met gebruikmaking van het interne netwerk van Amarantis worden geïnformeerd.

Over de bijdrage van de VO Raad en de MBO Raad aan de redding van de scholen van de Onderwijsgroep Amarantis is de afgelopen dagen discussie ontstaan. Inmiddels heeft de MBO Raad daarmee definitief ingestemd, bij de VO Raad loopt nog een discussie. De AOb vindt de steun aan het reddingsplan verstandig. Door naast andere instanties ook een bijdrage te leveren, is een faillissement voorkomen. In dat geval zouden op basis van wet- en regelgeving de ontslaguitkeringen voor de 3300 fte aan personeel voor rekening van de sectoren VO en MBO komen. De kosten hiervan zouden zo’n kleine 10 miljoen per maand bedragen. Bovendien nemen de sectoren zo hun maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de voortgang van het onderwijs van 30.000 leerlingen, veroorzaakt door het wanbeleid van een branchegenoot.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.