Amarantis wordt opgesplitst
Onderwijskolos Amarantis is gered. De organisatie wordt opgeheven en opgesplitst in vijf kleinere scholengroepen. Op die manier blijven de opleidingen bestaan en verandert er voor de leerlingen niets. Wel verdwijnen er 250 banen, met name bij ondersteunend personeel. Dat is vandaag bekendgemaakt.
Amarantis kwam in financiële problemen door wanbestuur en vastgoedproblemen en dreigde failliet te gaan.
Reddingsplan
Vandaag presenteerde de interim-bestuurder Marcel Wintels een reddingsplan. Hierin staat dat het ministerie van Onderwijs 10 miljoen meebetaalt en dat ook de MBO Raad en de VO raad samen 6 miljoen euro bijdragen. De gemeenten Amsterdam en Almere nemen een deel van de huisvestingskosten voor hun rekening.
Hierdoor heeft de bank weer voldoende vertrouwen om de bestaande lening aan Amarantis voort te zetten. In totaal was er een tekort van 92 miljoen euro.
Toezicht
Amarantis bestaat uit meer dan vijftig scholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht waar zo’n 30.000 leerlingen onderwijs volgen.
Vanwege de financiële problemen stond de school sinds 2009 al onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs, maar die kon niet voorkomen dat Amarantis op de rand van faillissement belandde.
Blij
In een reactie schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt dat ze blij is met het plan. “De continuïteit van onderwijs aan studenten wordt gegarandeerd. Dat is het allerbelangrijkst.”
“Er is in de afgelopen weken door alle betrokkenen, en in het bijzonder de interim voorzitter de heer Marcel Wintels, heel hard geknokt om deze belangrijke eerste stap voor elkaar te krijgen. Die inzet verdient waardering en respect.
Van Bijsterveldt heeft de Tweede Kamer beloofd dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar Amarantis, waarin ook haar eigen rol en die van de inspectie tegen het licht worden gehouden.