de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

Help , de school valt om!

| Geen reacties

“It’s a bloody shame”. Zegt Marcel Wintels, de interimvoorzitter van scholenkoepel Amarantis als we net klaar zijn met de uitzending. Ongeloofelijk inderdaad dat jarenlang een raad van toezicht, een directie, de inspectie, de bank en zeker ook de minister van Onderwijs ziet dat het mis gaat met dik 60 scholen voor het MBO en voortgezet onderwijs in Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. Puur wanbeleid zorgde ervoor dat Amarantis een schuld heeft van dik 50 miljoen euro op korte termijn bij de bank. Als er niet voor half april een oplossing komt hebben 30.000 leerlingen en zo’n 3000 personeelsleden een groot probleem. Kunnen ze dit schooljaar nog af maken? Die zorgen hebben ze ook bij het Wibautcollege in Amsterdam waar ze vandaag actie voeren. Het personeel is bereid om uren in te leveren, wil met positieve energie naar de toekomst kijken. Maar zeker is dat er heel wat banen op de tocht staan…

 

De problemen ontstonden in 2007 na een grote fusie in het MBO en voortgezet onderwijs. Er kwam een onderwijskolos (Amarantis met een hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas!) van 60 scholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Veel geld ging zitten in de schoolgebouwen, de personeelskosten rezen de  pan uit.  Teveel geld ging op aan de middelen, er bleek veel te weinig over voor waar het om draait: het onderwijs. Ook de inspectie constateerde in 2009  al dat het mis dreigde te gaan met de onderwijsmamoet. Toezicht genoeg, maar niemand leek in te grijpen. Snel ging het financieel bergafwaarts. Volgens de Algemene Onderwijs Bond zijn leerlingen en personeel de dupe van wanbeleid. Vanmiddag, als de school actie voert en politici over de vloer krijgt is er ook een crisisoverleg waar interim bestuursvoorzitter Wintels moet zoeken naar een oplossing. “Je kunt je toch niet voorstellen dat we dadelijk tegen 30.000 leerlingen moeten zeggen dat er geen onderwijs is? Aan de andere kant is de bank heel duidelijk: die willen zo snel mogelijk die 50 miljoen terug”.

Inspectie en de bestuursleden die verantwoordelijk waren willen niet in de uitzending reageren. Het Wibautcollege hoopt met enkele andere ROC’s samen een doorstart te kunnen maken. En ook aan de inzet van leerlingen en personeel zal het niet liggen. Maar of deze leerlingen hun schooljaar af kunnen maken voor de zomerstop is zeer de vraag. De voormalige voorzitter van bestuur van Amarantis is inmiddels vertrokken met een premie van 250.000 euro.Op het Wibautcollege willen ze dus weer kleinschalig, geen grote organisatie met dito overhead. Misschien wel een heel goed idee…

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.