de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

Femke #Halsema onderzoekt #zelfverrijking bij #Amarantis

| Geen reacties

maandag 3 december 2012 13:23

Oud-GroenLinks-leider Femke Halsema gaat het vervolgonderzoek naar misstanden en fraude bij onderwijsgigant Amarantis leiden. Het nieuwe onderzoek moet antwoord geven op de vragen of bestuurders en leidinggevenden aan zelfverrijking hebben gedaan.

Lees hier het rapport, het feitenonderzoek en het deelonderzoek naar de problemen bij Amarantis

Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) maandag bekendgemaakt.
Lease-auto’s De Volkskrant meldde zaterdag op basis van een concept-versie van het onderzoeksrapport dat directieleden en adviseurs twee lease-auto’s per persoon hadden, naast een ov- en taxivergoeding.
Ook zou het hoofd huisvesting zijn eigen huis hebben laten opknappen op kosten van Amarantis. Verder zouden bestuurders vreemde contractvoorwaarden hebben opgesteld en opmerkelijke vastgoedtransacties hebben gedaan.
Allen schuldig In het maandag gepresenteerde rapport over de financiële problemen bij de onderwijsinstelling, blijkt dat er nogal wat mis was in de organisatie.
De Raad van Toezicht, het College van Bestuur, de onderwijsinspectie, het ministerie en de accountant: alle partijen hebben fouten gemaakt die mede hebben geleid tot de ondergang van onderwijskolos Amarantis begin dit jaar.
Falend bestuur ‘De conclusies van de commissie zijn verontrustend en liegen er niet om,’ concludeert de minister. Uit het rapport blijkt dat het bestuur faalde en het toezicht zwak was.
Amarantis kwam eind 2011 in acute financiële problemen. De onderwijskolos – met 30.000 leerlingen in het middelbaar en beroepsonderwijs – werd in vijf delen opgeknipt en 250 mensen werden ontslagen. Sinds augustus is de doorstart een feit.
Het onderzoek naar Amarantis werd geleid door de Heerlense wethouder Riet de Wit. De conclusies zijn aangeboden aan de huidige minister van Onderwijs, Jet Bussemaker.

      Door        Arne Hankel Lees het originele artikel op Elsevier

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.