de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

#Bussemaker sluit strafrechtelijke vervolging #Amarantis-top niet uit

| Geen reacties

Kamer debatteert over Wet studiefinancieringIn het tv-programma Nieuwsuur zei minister Bussemaker vanavond dat ze niet uitsluit dat de bestuurders van Amarantis strafrechtelijk zullen worden vervolgd. Foto ANP / Jerry Lampen

Zeer ernstig, schokkend en onthutsend. Zo kwalificeerde minister van Onderwijs Jet Bussemaker vanavond het uitgelekte conceptrapport over de gang van zaken bij onderwijskoepel Amarantis. In het tv-programma Nieuwsuur zei ze dat ze niet uitsluit dat de bestuurders van Amarantis strafrechtelijk zullen worden vervolgd.

Bussemaker vanavond in Nieuwsuur:

“Als ook maar de helft waar is, hebben we een groot probleem en de betrokkenen een groot probleem met mij.”

“Als ik alle informatie op een rijtje heb, dan kijken we wat we strafrechtelijk gaan doen.”

De minister wilde niet ingaan op alle details. Ze benadrukte dat wellicht niet alles uit het conceptrapport in het uiteindelijke rapport staat dat maandag wordt gepresenteerd. Bussemaker vindt dat hoe dan ook de onderste steen boven moet komen.

BUSSEMAKER WIL SNELLER ZICHT OP PROBLEMEN SCHOLEN

Bussemaker wil sneller zicht krijgen op mogelijke problemen van onderwijsinstellingen. Ook moet er betere controle komen op schoolbesturen en de wijze waarop zij omgaan met onderwijsgeld, zei ze in het programma.

“We moeten sneller zicht krijgen op mogelijke problemen. Nu krijgen we achteraf de feiten op een rij, maar je moet eerder zien wat niet goed gaat.”

Bussemaker stelde verder dat er momenteel geen nieuwe aanwijzingen zijn dat andere onderwijsinstellingen financieel risico lopen.

Vanochtend meldde De Volkskrant op basis van een nog vertrouwelijk conceptrapport dat bij onderwijsgroep Amarantis, die dit jaar werd opgesplitst vanwege financiële problemen, aanwijzingen zijn gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden van bestuurders en hun adviseurs.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.