de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

Bussemaker schakelt OM in bij onderzoek Amarantis

| Geen reacties

De top van Amarantis Onderwijsgroep handelde niet in strijd met de wet, maar wel ongepast en onwenselijk. Over één kwestie, een onduidelijke betaling van 210.000 euro, kon de commissie geen uitspraak doen. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft het Openbaar Ministerie gevraagd die betaling verder te onderzoeken.
Dat bleek vandaag bij de presentatie van het rapport ‘Niet onwettig, wel onwenselijk’.  De commissie, onder leiding van Femke Halsema, voormalig partijleider GroenLinks, plaatst wel vraagtekens bij het gedrag van de betrokkenen als het gaat om de geboden mogelijkheden. ‘Er was bijvoorbeeld sprake van een ongebruikelijk ruime lease-regeling, die verschillend geïnterpreteerd kon worden’, zo staat in het rapport. ‘Dit voorbeeld past binnen de interne regelgeving en interne afspraken van Amarantis. Maar dat maakt het benutten van alle geboden mogelijkheden nog niet even wenselijk.’
Het rapport is het resultaat van het vervolgonderzoek dat minister Bussemaker van onderwijs in december vorig jaar heeft ingesteld na de presentatie van het rapport Autonomie Verplicht. Door het uitlekken van de conceptversie ontstond er publieke verontwaardiging over het handelden van voormalige bestuurders. Dit vervolgonderzoek moest nagaan of bestuurders, toezichthouders, leidinggevenden en adviseurs bij Amarantis hebben gehandeld in strijd met de wet. In totaal heeft de commissie acht mogelijke misstanden onderzocht en heeft daarbij steeds gekeken naar onrechtmatig handelen en of het publiek geld wel doelmatig is besteed.

Onduidelijke betaling
Dat is bij één signaal de betaling van 210.000 euro mogelijk het geval. ‘De commissie constateert dat er feitelijk sprake is geweest van een betaling door woningcorporatie Ymere in 2006, waar geen duidelijke verplichting tegenover stond, en dat de helft van deze betaling uiteindelijk in het kader van een schikking tussen partijen voor rekening is gekomen van Amarantis Onderwijsgroep.’ Maar doordat niet alle betrokkenen meewerken aan het onderzoek kan de commissie geen oordeel geven over de strafbaarheid. De minister moet overwegen of ze dit verder wil onderzoeken, volgens de commissie.
Bussemaker heeft het openbaar ministerie hiervoor ingeschakeld. “Ik wil nog steeds de onderste steen boven halen.” Hoewel veel onderzochte zaken niet onwettig zijn, zegt de minister wel dat het bestuur de grens heeft opgezocht. “Ik deel de conclusie van de commissie dat er ongepast gedrag is vertoond. Het is onwenselijk en schrijnend. Het bedreigt de naam van het onderwijs.”
Andere misstanden
Andere misstanden zoals het hebben van meerdere lease-auto’s van bestuurders , het opknappen van de woning van bestuurder Van Setten en de vage arbeidsovereenkomst van de toenmalige bestuursadviseur Lenssen zijn, volgens de commissie, ongepast gedrag. Voorzitter Halsema: “Niet alles wat mag en kan, moet je ook doen.”
Bussemaker hamert op het moreel kompas bij bestuurders. “We moeten dat versterken de komende jaren. Er is een verandering van mentaliteit nodig.”
AOb
AOb-voorzitter Walter Dresscher heeft ook op het rapport gereageerd. “Dit rapport bevestigt precies wat wij al jaren roepen, namelijk dat er meer openheid moet zijn over de besteding van onderwijsgeld en het budget moet worden geoormerkt. Te vaak zien we dat bestuurders de grenzen opzoeken van wat wettelijk gezien mag en dat geld niet naar de klas gaat, maar in de zakken van bestuurders verdwijnt. Door onderwijsgeld beter te oormerken en meer helderheid te geven over waar bedragen aan worden uitgegeven, wordt dit soort excessen voorkomen.”

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.