de-fuseren van Amarantis

Hoe het tot stand kwam en de nasleep

AOb: #Amarantis verfraaide jaarcijfers

| Geen reacties

17-09-2012 09:22  AOb/ANP Lees het originele artikel op accountacynews

Onderwijsinstelling Amarantis heeft jarenlang de financiële situatie rooskleuriger voorgesteld dan die feitelijk was. Door te schuiven met posten op de balans en door bepaalde kosten in een ander jaar te boeken dan waarin de uitgaven gedaan waren, leken de jaarcijfers mooier dan ze waren.

Dat schrijft het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vrijdag. De scholengroep die begin dit jaar in acute financiële problemen kwam, leek eind 2010 nog redelijk gezond. In dat jaar hield Amarantis 1,7 miljoen euro over en kwam de solvabiliteit uit op 21,1 procent. Maar die cijfers schetsen een te rooskleurig beeld, stelt interim-bestuursvoorzitter Marcel Wintels. Toen hij in februari het roer overnam bij Amarantis zag Wintels dat de jaarcijfers mooier leken dan ze in werkelijkheid waren, doordat bijvoorbeeld voorbereidingskosten van bouwprojecten en uitgaven voor itc-ontwikkeling (waaronder personeelskosten) vaak niet als kosten werden geboekt in het jaar dat de uitgaven zijn gedaan. In plaats daarvan kwamen ze als investeringen in vastgoed en software op de balans terecht. Op die manier werden de kosten, afhankelijk van het afschrijvingsregime, over drie tot dertig jaar uitgesmeerd. Omdat het vaak ging om voorbereidingskosten van bouwprojecten die niet zijn gerealiseerd, is geen sprake van waardevermeerdering van het vastgoed. De boekwaarde van de panden was daardoor niet in overeenstemming met de werkelijke waarde.

Boekhoudmethode

Deze boekhoudmethode is toegestaan, als er sprake is van kosten die leiden tot waardevermeerdering, maar bij Amarantis werd de methode gebruikt om de jaarcijfers er gunstiger uit te laten zien, stelt Wintels. ‘Omdat je kosten niet ten laste van het resultaat brengt maar vooruitschuift, oogt de exploitatie beter. De balans ziet er vervolgens ook gunstiger uit, want de waarde van het vastgoed neemt ogenschijnlijk toe, waardoor het eigen vermogen stijgt. Daardoor leek de solvabiliteit ook net iets boven het minimum van 20 procent te zitten.’

Handelwijze accountant

Een commissie doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de financiële problemen bij Amarantis. Doel is in kaart te brengen welke beslissingen van het college van bestuur van Amarantis hebben geleid tot de dramatische situatie bij de school. Ook wordt gekeken naar de rol van de intern toezichthouder. De handelwijze van de accountant, de Inspectie van het Onderwijs en het ministerie worden tevens onder de loep genomen. Het eindrapport van deze commissie is naar verwachting in oktober af. Daarin moeten aanbevelingen staan voor de minister van Onderwijs om in de toekomst gelijksoortige financiële problemen in het onderwijs te voorkomen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.